Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Finn

2009.07.11

Finn

Finnország egyetlen őshonos lova

A finn az egyetlen, Finnországban őshonos fajta, és bár egyetlen törzskönyve van, mégis számos, különböző vérmérsékletű és eltérően hasznosítható típust foglal magába. Finn univerzális lónak is hívják, és a név igen találó: ezek a lovak dolgoznak a kiterjedt erdőgazdaságokban, rajtuk tanulnak lovagolni a gyerekek, velük versenyeznek a díjlovaglások és díjugratók, de ők futnak az igen kedvelt ügetőversenyeken is. A fajtát a kelta ló leszármazottjának tekintik, melyet melegvérű és hidegvérű hatás is ért az elmúlt évezred során. A finn lovat származása miatt sok szakkönyv a hidegvérűek közé sorolja, de tényleges vérmérséklete, hasznosíthatósága és a modern tenyészcélok alapján ma már inkább melegvérűnek mondható. A finnt a 19. század közepén norfolk roadster, karéliai (keletfinn) hidegvérű és orosz hidegvérű hatás is érte. Ekkoriban elsődlegesen a erdőgazdasági hasznosíthatóságra való alkalmasság volt a fő tenyésztési szempont, de a későbbiekben ez módosult. A fajtát 1907 óta törzskönyvezik. Ma négy típusát különítik el: az ügetőt (J), az igás munkalovat (T), a hátaslovat (R)-melyet az 1970-es évek óta tenyésztenek kiemelt figyelemmel-és a kislovat (P). Mindegyik típusra jellemző, hogy gyors, életrevaló, szívós, erős, és könnyen kezelhető. A fajtát jelenleg Finnországon kívül Svédországban és Németországban tenyésztik.

Kattintásra a következő képre ugrik!

... ügetőfajták nemesítésére is használják ...

A finn testtömegének akár 110%-át is képes vontatni, ami szívósságának és nagy munkakedvének köszönhető. A finn fajta ügető irányú tenyésztése az 1930-as években kezdődött el. A ma Finnországban futó ügetőlovak körülbelül 40%-a ehhez a fajtához tartozik. A legeredményesebb egyedeket más ügetőfajták nemesítésére is használják.

Kattintásra a következő képre ugrik!

Tulajdonságai

Vérmérséklet: melegvérű

Marmagasság bottal: 145-160 cm

Szín: leggyakrabban sárga, sok jeggyel, de minden más szín is előfordul

Felépítés: közepes fej, közepesen hosszú, enyhén ívelt vagy egyenes nyak, meredek lapockák, csapott far, rövid, erős lábak, száraz ízületek, egészséges paták

Jellemzők: sokoldalúan hasznosítható, gyors, nagy teherbírású, hosszú életű

Hasznosítás: fogatban (ügetőversenyeken is), hátaslóként

Származási hely: Finnország

Eredet: történelem előtt

Élettere: tajga éghajlat

Kattintásra a következő képre ugrik!