Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


nemzeti vágta 2008

2009.06.11

Ég veled Alexander!


Baleset érte a hétvégén és el kellett altatni a Nemzeti Vágta győztes lovát, Alexandert.

 

2008. szeptember 16. – A ló egy hétvégi versenyen a ki nem nyíló rajtgép ajtajába verte a mellkasát. Az állatorvos szerint tüdővérzést kapott és sajnos már nem lehetett megmenteni, el kellett altatni. A hétéves telivér Nyíregyháza képviseletében nyerte meg a június elsején megrendezett Nemzeti Vágtát, Suták Vandával a nyergében.

 

Alexander

 

Határon túli települések a Vágtán – Révkomárom


A szervezők nagy örömére, hat határon túli magyar közösség is részt tudott venni a Nemzeti Vágtán. Romániából Nagyvárad, Kalotaszentkirály, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely,

 

míg Szlovákiából Révkomárom tudott csatlakozni a közel száz nevezőhöz.

Révkomárom: a lovasíjászoktól a páratlan Narancsvirágig

Révkomárom jelenlétét az első Nemzeti Vágtán több mozzanat is emlékezetessé teszi. A felvidéki város lovasa volt az egyetlen a Vágtán induló határon túli települések versenyzői közül, aki a középfutamba is bejutott. Kitűnő szereplése a csapatot nem lepte meg, hiszen Révkomárom gazdag lovasélete mindenre magyarázatot ad. Ahogy Tarics Ottótól, a felvidéki küldöttség vezetőjétől megtudtuk, környékükön már évtizedekkel ezelőtt lelkes lovas közösségek alakultak ki, tenyésztőkből, hagyományőrzőkből, sportlovasokból.

Egy 20 éve működő lovasklub keretében, Izsán alakult meg az 1. Felvidéki Huszárbandérium, Kuruc Lajos huszárkapitány vezetésével. Révkomárom lovasa, Vajda János, ki egyébként a huszárkapitány unokája, ebben a kis közösségben tanult lovagolni, s itt szerepelt lovasbemutatókon 10 éves kora óta. Kitartó munkájával mára huszárhadnagyi rangig jutott, s bár hivatásszerűen nem zsoké, legalább 100 vágta tapasztalatával állt oda a Nemzeti Vágta startvonalához. Lovát, Narancsvirágot baráti kapcsolatokon, ismeretségeken keresztül választották ki. A gyönyörű angol telivér 4 éve az 1000 méteres táv rekordere a magyar Galoppon, tulajdonosa azonban felvidéki, így örömmel bocsátotta a versenyző rendelkezésére Narancsvirágot.Remek felvidéki lovasok azonban nemcsak a versenyző körül bukkantak fel, hanem a Nemzeti Vágta műsorában is. A mindkét napon előadott történelmi lovasbemutató honfoglalási epizódjában négy felvidéki lovasíjász-csapat is szerepelt (négy „törzs”, ahogy ők nevezik magukat). Rengeteg gyakorlással készültek a produkcióra, melyben olyan különlegességet is bemutattak, amit még soha. Bemutatóik bevett eleme, hogy csapatuk lovasai lovuk futtatása közben nyilaznak a földön álló társaik kezében lévő tányérnyi táblákba. Íjászaik a Vágtán új koreográfiával álltak elő. Ezúttal gumiba burkolt nyílvesszőkkel szerelkeztek fel, s a lovukról vágta közben leadott lövésekkel kondították meg a társaik kezében függő gongokat. Ezt a különös, messzehangzó produkciót elsőként a Vágta közönsége ismerhette meg.

Az előfutamban diadalmaskodó Vajda Jánosnak a középfutamban sajnos nem kedvezett a pályasorolás, s mivel a biztonságos versenyzést tartotta a legfontosabbnak, nem kockáztatta meg, hogy a belső palánk mellett bukjon, vagy bukást okozzon. Révkomárom nagyon elégedett volt lovasa 2008-as szereplésével, s bizton állíthatjuk, ebből a lovas hátországból még sok emlékezetes teljesítményre számíthat a Nemzeti Vágta.

 

Köszönjük a bátorítást

A Nemzeti Vágta a múlt hétvégén bebizonyította, hogy igenis van létjogosultsága. Magyarországnak szüksége van egy ilyen rendezvényre, és azt hogy ez létrejöhetett, mindenkinek köszönik a szervezők.

 

Kedves Érdeklődők!

Köszönjük, hogy elhitték, hogy igenis lehet hagyományt teremteni a múlt értékeiből a XXI. században is. Köszönjük, hogy településük címerével és jelenlétével ékesítették ezt az országos vigasságot. Mi, a szervezők is örömmel látjuk, hogy pozitív visszajelzések érkeznek a rendezvényről, sokan bátorítanak bennünket a folytatásra. Külön öröm a számunkra, hogy sok kerület, város és falu nem csak lovasával, és lelkes polgármesterével volt jelen, hanem nagyszámú szurkolótáborával is. Reméljük, hogy jövőre, most már hasznos tapasztalatokat is szerezve, még jobban ki tudjuk elégíteni a résztvevő települések, az indulók igényeit, és újra átélhetjük mindazt, amire igazán büszkék lehetünk.
Nemzeti Vágta 2008
 
Érdekességként megosztanánk Önökkel is, hogy a Hősök terén 6200 négyzetméter, kimondottan lovas események céljára készített, több nemzetközi versenypályán is bizonyított, speciális talajt biztosító granulátumot terítettek le, ezt 70 kamion szállította a helyszínre. A körpálya hossza: 500 m volt, a versenytáv 2 és fél kör, azaz 1250 m. A pályát összesen 1 km kordon vette körül. 65 ember 6 napon át készítette elő a területet, a verseny napjain kb. 2000 ember dolgozott az eseményen a lóápolótól, a kiállítókon, biztonsági szakembereken és vendéglátósokon át, a közterület-fenntartókig. Összesen mintegy 250 ló vett részt a Nemzeti Vágta programjain.
 
Nemzeti Vágta 2008
 
Az első Nemzeti Vágtára 96 település nevezett be, ebből 65 város, 22 község, 6 fővárosi kerület, 1 városrész volt. 2 település közösen nevezett be, egy település pedig kistérségével együtt jött az eseményre. A legaktívabb megye Pest megye volt 10 indulóval, de Veszprém, Bács-Kiskun, és Heves megyéből is várakozáson felüli számban neveztek be a települések. Regionális szinten pedig a Délalföldi régió közösségei mondtak legtöbben igent erre az új kezdeményezésre. Az idei Vágtára 2 másik országból is érkeztek indulók. Hat romániai és egy szlovákiai magyar közösség döntött úgy, hogy itt van a helyük. A döntőben idén a „Kelet” képviseltette magát nagyobb számban, és külön dicséret illeti a Hajdú-Bihar megyeieket, akik két lovast is kvalifikálni tudtak a hatos döntőbe.
 
Nemzeti Vágta 2008


2008-ban Suták Vanda, Nyíregyháza lovasa vihette haza a Vágta díszszablyáját. A bátor leányzó saját, Alexander nevű angol telivérével aratott győzelmet a húszezres nézőközönség előtt. Csaba Lászlónénak, a város polgármesterének már gratuláltak a szerevezők, Nyíregyháza pedig ünnepséget is szervez a díjátadásra.

Nemzeti Vágta 2008 - Suták Vanda, a Nemzeti Vágta győztese
 

A Nemzeti Vágta szervezői köszönik az önkormányzatok és a szponzorok, támogatók ahhoz nyújtott segítségét, hogy ez a rendezvény megvalósulhasson. Hamarosan ismét jelentkezünk, hogy Önök és minden más résztvevő is ismét ott lehessen egy régi-új hagyomány építésénél.

Nyíregyháza lovasa nyerte a fődíjat


Nyíregyháza lovasa nyerte a 30 millió forintos fődíjat

Suták Vanda bebizonyította – nemcsak férfias játék a Vágta

 

Alexander nyergében Suták Vanda nyerte az első Nemzeti Vágtát. A mezőnyt sokáig Szigliget vezette, majd Orosháza és Nyíregyháza egyre közelebb került Kovács Sándor Falurossza nevű lovához. Suták Vanda a hajrában végül Orosháza lovasával, Bakos Gáborral került szoros versenybe, akit végül a 19 éves lány maga mögé utasított és fölényes győzelmet aratott Alexanderrel.

 

Suták Vanda a Nemzeti Vágta győztese

 

Május 31-én és június 1-jén rendezték meg Budapesten a  Nemzeti Vágtát. Ez az újszerű országimázs fesztivál idén került először megrendezésre. Az esemény középpontjában az a történelmi hangulatú lóverseny állt, amelyre 96 magyar település nevezett be. A Nemzeti Vágta a magyar városok és falvak ünnepe volt.  Az indulók hetek, hónapok óta készültek lovukkal, lovasukkal és azokkal a helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, hagyományokkal, amelyeket az Andrássy úton, a Vágta Korzón mutattak be ország-világnak. Vidékről több helyről, szervezetten, buszokkal érkeznek a szurkolók, és a határon túlról is érkeznek érdeklődők.

A két napos fesztivál remek hangulatban telt, mosolygó emberek, vidám családok és folyamatosan tapsoló és drukkoló közönség – szombaton délelőtt már 10 órától gyülekezett a közönség, megtelt a Vágta Korzó, amely kis sem ürült egészen este 10 óráig. Itt sorakoztak fel pavilonjaikban az eseményen résztvevő városok és falvak, minden résztvevő település a rá leginkább jellemző kulturális, művészeti vagy turisztikai tematikával mutatkozott be. Az idelátogatók találkozhattak kézműves vásárral, népzenei kisszínpadokkal, folklór programokkal, valamint tájjellegű ételeket és italokat is megkóstolhattak.

Szombat a parádék és vigasságok napja volt a Hősök terén felállított különleges lóversenypályán - ahol már a délelőtti próbákra is nagyon sokan voltak kíváncsiak. Délutánra megtelt a tér környéke, ekkor kezdődött a városok és falvak versenyzőinek bemutatkozó díszfelvonulása, és a látványos történelmi lovas gála. Volt itt  nyitóvágta, honfoglalás-kori lovasíjász bemutató, solymász bemutató, reneszánsz lovagi torna, huszár bemutató és 48-as csatajelenet, valamint először Magyarországon a fogathajtás extrém verziója, egy gyorsasági négyes fogat verseny, a világbajnok Lázár fivérekkel, melyet végül hatalmas fölénnyel Lázár Zoltán nyert.

Vasárnap kezdődött maga a verseny, 10 órától az előfutamokat tekinthették meg az érdeklődők, majd délután kezdődött az igazi izgalom a középdöntőkben, az ide bejutott 16 lovassal.

Hatalmas siker, óriási ováció övezte a Raiffeisen Jótékonysági Sztárfutamot is. A futam résztvevői mind országosan ismert, lovagolni jól tudó ismert személyiségek voltak - Stohl András, Sasvári Sándor, Hajdu Steve, Hajas László és Pintér Tibor - akik egy-egy jó ügyért, valamely alapítvány fontos céljaiért vágtáztak.

A mezőnyt végig Sasvári Sándor vezette, akit sokáig szorosoan Hajas László követett, ám ő az egyik kanyarban leesett lováról, Commandante-ról. Szerencsére sem ő, sem a lova nem sérült.  A versenyt ugyan fölényesen vezette Sasvári, de a többiek szorosan a nyomában vágtáztak, így a második, harmadik hely csak a célegyenesben dőlt el:

az ezüstérem Stohl Andráshoz, a bronz pedig Pintér Tiborhoz került. Hajdú Steve lovagolt be az utolsó, negyedik helyen, és ha már így alakult, megadta a módját: ügetésben, integetve üdvözölte a nagy számban megjelent közönséget. Sasvári Sándor jóvoltából a Bottyán Equus Alapitvány számlája egymillió forinttal gazdagodott.

„A verseny előtt sokan kérdezték, hogy kit tartok esélyesnek. Én bíztam a lovamban és magamban is, de a futam előtt nem mondtam erről semmit sem. Most már nyugodt és büszke vagyok, a lovamra és magamra is. Hatalmas élmény volt ennyi ember előtt versenyezni és nyerni. A fairplay-ben pedig biztos vagyok” – mondta Sasvári Sándor a futam után.

A döntő eztuán következett, este 6 órakor mozdulni sem lehetett a Hősök tere környékén.
A Nemzeti Vágta döntőjében végül a nyíregyházi Suták Vanda diadalmaskodott. A 19 éves joghallgató lány a megnyert előfutamok díjával együtt összesen 30 millió forintot nyert Nyíregyházának. Mivel a lovast maga az önkormányzat indította, további 5 millió forint nyereménynek is örvendhet a település, amely egy évig őrizheti a verseny díszes huszárszablyáját is, a Vágta Kardot. A győztesről ellenfelei azt tartják, különlegesen férfias stílusban versenyzett, ez azonban nem véletlen:

"Kisgyerek korom óta lovagolok, néhány éve zsokéként is dolgozom, úgyhogy nem újdonság számomra, hogy férfiakkal szemben kell helytállnom." – mondta az újdonsült győztes, aki hatalmas tapsviharban, örömkönnyek közepette emelte magasba a gyönyörű huszászabját.

Vanda családjuk lován, a hétéves herélt angol telivéren, Alexanderen vágtázott, a versenyre edzője, az édesapja készítette fel.

 

Suták Vanda a Nemzeti Vágta győzteseAz előzetes várakozások úgy tűnik beigazolódtak, jelenlegi becsélsek szerint a két nap alatt közel százezres vendégsereg jelent meg a Vágtán. Magát a lóversenyt a Hősök terén, a kivetítők segítségével, mintegy 20 ezren láthatták egyszerre a helyszínen.

„Nagyon boldog vagyok, egy sikeres rendezvényen vagyunk túl. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki segített ebben a több mint egy éve tartó kemény munkában. Őszintén remélem, hogy mindenki, aki részese volt a Vágtának: lovasok, nézők, támogatók, egy nagyon szép emlékkel távoznak, és jövőre is viszontláthatjuk őket. Nyeregbe Magyarország! – mondta Geszti Péter, a Nemzeti Vágta kreatív Igazgatója az esemény után.

A Hősök terén 6200 négyzetméter, kimondottan lovasesemények céljára készített, több nemzetközi versenypályán is bizonyított, speciális talajt biztosító granulátumot terítettek le, ezt 70 kamion szállította a helyszínre. A granulátum összetétele: 3 különböző féle homok, többféle geotextília, glicerin, melyet vízzel locsolva kemény felületté alakítanak – tökéletes versenyfelületté. A körpálya hossza: 500 m volt, a versenytáv 2 és fél kör, azaz 1250 m. A pályát összesen 1 km kordon vette körül. 65 ember 6 napon át készítette elő a rendezvényt, a verseny napjain kb. 2000 ember dolgozott az eseményen a lóápolótól, a kiállítókon, biztonsági szakembereken és vendéglátósokon át, a közterület-fenntartókig, összesen mintegy 250 ló vett részt a Nemzeti Vágta programjain.

A Nemzeti Vágta minden programja ingyenesen volt látogatható.

Bízunk a gyors felépülésben


A Nemzeti Vágtán 20 futamot rendeztek meg. Volt 16 előfutam, 3 középfutam, és a döntő. 94 lovas volt érdekelt, de mivel a továbbjutás miatt,

 

egy lovas akár háromszor is rajthoz állhatott, összesen 116-szor tették meg lovasaink, a több mint egy kilométeres versenytávot. Sajnos, közülük ketten szenvedtek olyan balesetet, melynek következtében jelenleg is kórházban lábadoznak. Őket látogatták meg tegnap az esemény szervezői.

Tormási Gyula, Szeged versenyzője, a Nemzeti Vágta első középdöntőjében szenvedett lovas balesetet. A kiváló zsoké csigolyája megsérült, de a gyors és szakszerű orvosi ellátás következtében, maradandó sérülést nem szenvedett, jelenleg kórházban ápolják. A Nemzeti Vágta szervezői folyamatosan tartották a kapcsolatot a szegedi csapattal és az orvosokkal. Természetesen a rendezők meglátogatták a lovast, akinek felépülését nyomon fogják követni, és annak érdekében minden tőlük telhető segítséget megadnak.

Berghoffer Szandra, Litér versenyzője, még korábban, a verseny negyedik előfutamában sérült meg. A tipikus lovas baleset következtében, a hölgy combcsontja törött el. A Nemzeti Vágta szervezői tegnap őt is meglátogatták, neki is átadták a lovasoknak járó oklevelet, és bíznak gyors felépülésében, melyre a versenyzőnek minden esélye megvan.

Az eseményen előforduló többi bukás, ennyire súlyos sérülést nem eredményezett szerencsére. A szakértők véleménye szerint az ilyen jellegű balesetek sajnos velejárói egy ennyire látványos és küzdelmes sportnak, bármilyen pályán is rendezik azt. Természetesen az idei tapasztalatokat nem fogják figyelmen kívül hagyni akkor, amikor már a jövő évi pályát építik. A Vágta bátor versenyzőinek felépüléséről folyamatosan tájékoztatjuk majd a közvéleményt.