Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tereplovaglás rossz időben

2009.07.29

Heves esőben:Kép

 

Néha esőben is lovagolnunk kell, nem hátrálhatunk meg egy kis zápor miatt, de a legtöbb póni/ló nem nagyon szeret ömlő esőben kimenni. Ahogy mi is így vagyunk ezzel. Ha még is vagy olyan merész, és még esőben is kimész terepre, mindenképpen fogadd meg ezeket a tanácsokat:


-Csak a  sűrűn füves részeken válts gyorsabb tempóra, a puha talajok nagyon sárossá, csúszóssá válhatnak.Kép

-Ha az út szélén közlekedsz, az úton közlekedő járművek suhogó hangja könnyen megrémísztheti lovadat.

-A járművek világításától is megijedhet lovad. (jobb, ha ilyenkor az út melletti bozót mögött léptetsz, majd mikor meglátod a célod visszamehetsz a járdára, de csak akkor menj így, ha biztos vagy benne, hogy vissza jutsz oda, ahova akarsz!!!)

-Mikor hazaérsz a lehető legjobban kell megszárítanod kedvenced szőrét, mielőtt otthagyod az istállóban. (esetleg tehetsz rá védő takarót, ha rövid szőrű)

A szerelés átázott bőr részeit komoly munkával tudod, újra puhává, és rugalmassá tenni.

 

Erős szélben:Kép

Erős szélben eléggé veszélyes lehet lovagolni.Vannak olyan pónik kik nagyon megijednek az egyre jobban erősödő széltől, és nehézkes lehet őket irányítani, vezetni. A szél bármit eléd fújhat, ami halálra rémisztheti lovadat, és könnyen bevadul ennek hatására. A rossz élmények miatt, lassan lehet csak rászoktatni ugyanarra az útvonalra ahol volt az erős szélben, ha esetleg olyannyira megviselte, hogy ágaskodott illetve menekülni akart. Ráadásul a szél a fáknak is káros, vagyis, ha fák közelében vagytok a gyenge, korhadt ágak leeshetnek, és sérülést okozhatnak neked vagy hátasodnak. Nagyon erős szélben nincs értelme lovagolni, hisz nagy veszélyre van kitéve mind a kettőtöknek.

 

Havas és jeges talajon:Kép

A nedves hó rendesen beférkőzik lovad patájába és úgy kiemelkedhet belőle, hogy elemelheti a talajtól, amiből csúszásra is számíthatunk. De megerőltetheti a csüdízületét is, és alig lehet belőle kikaparni, ha más szennyeződés is (pl.:kavics) is beékelődik a patájába. De ha például bekenjük lovunk patáját patazsírral, ami lehet sertészsír is, azzal megelőzhetjük ezt a problémát.Kép

De még egy fontos dologra ügyelj:a lovak/pónik nagyon szeretnek meghempergőzni a hóban, ezért ha hirtelen megáll, és kapargatja a földet, vagy lehajol, azonnal hajtsuk előre, hisz ha lehemperegne a nyereggel együtt, először is neked okozna fájdalmat, másodszor meg magának hisz nyereg belső vázát eltörheti, és felsértheti a bőrét. Egy új nyereg meg nem olcsó mulatság!